Duizeligheid fysiotherapie Utrecht

De meest voorkomende vormen van draaiduizeligheid zijn benigne paroxysmale positi-duizeligheid (BPPD).

Men vermoedt dat oorsteentjes in het binnenoor losraken en door snelle positieverandering neerslaan op de zintuigcellen in het evenwichtsorgaan. Dit leidt tot kortdurende overprikkeling van de zintuigcellen en daarmee tot draaiduizeligheid.

BPPD kan optreden na een (hoofd)ongeval, (oor)operatie, een ontsteking of na langdurige bedrust. In de meeste gevallen is er echter geen duidelijke oorzaak aantoonbaar. 

Voor duizeligheid kunt u een afspraak maken met FysioBewust Utrecht collega Meta Rooding

Symptomen draaiduizeligheid

BPPD veroorzaakt kortdurende duizeligheid wanneer het hoofd in bepaalde, met de zwaartekracht verband houdende, posities draait. De duizeling, het gevoel van draaierigheid,  treedt plotseling op door veranderingen in de positie van het hoofd, meestal bij het gaan liggen, bij het omdraaien in bed of bij het omhoog kijken. De symptomen van BPPD houden meestal minder dan een minuut aan. De symptomen komen en gaan en kunnen soms een periode verdwijnen en dan weer terugkomen. 

Symptomen:

  • Duizeligheid
  • Het gevoel dat uw omgeving draait of beweegt
  • Verlies van evenwicht of stabiliteit
  • Misselijkheid
  • Overgeven 

Fysiotherapie in Utrecht

Onze collega Meta Rooding is specialist in het diagnosticeren en behandelen BPPD klachten in Utrecht. Tijdens de interventie worden er testen gedaan waarbij het hoofd op specifieke manieren wordt gedraaid om symptomen van BPPD uit te lokken. Dit onderzoek helpt Meta de oorzaak en het type van de duizeligheid vast te stellen en te bepalen of verder onderzoek noodzakelijk is. 

De behandeling van BPPD bestaan uit repositiemanoeuvres. Door middel van een specifieke handgreep en beweging worden de loszittende oorsteentjes verplaatst naar het oorspronkelijke deel van het evenwichtsorgaan zodat de deeltjes zich weer op de juiste plek kunnen positioneren. Hierdoor kunnen de oorsteentjes niet meer leiden tot overprikkeling van de zintuigcellen waardoor er geen duizeligheid meer optreedt.

Wilt u direct een afspraak maken?